С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

петък, 17 август 2012 г.

Натурален миещ препарат от пепел


Петя е от Бургас, но сега живее с годеника си Василий в Сибир, в малкото градче Курагино в близост до град Красноярск, където се намира Обетованата Земя - Общината на Виссарион. Възприела пермакултурата като неизменен принцип в ежедневието си, тя ни удиви с простичките си "рецепти", с които отпадъците се превръщат в ресурси за домакинство, продуктите от ресурсите се влагат в многократна и разнообразна употреба, за да се минимизират усилията, както и унищожителното въздействие върху природата. С нея се свързахме във Фейсбук, за да я помолим да сподели за вас тънкостите от нейното домакинство и ето тази рецепта за миещ препарат от дървесна пепел е първата й рецепта, която публикуваме с обещание за още. 
Миещия препарат на Петя е екологично чист, след пране не замърсява почвата, както праха за пране и даже служи за наторяване.


Миещия препарат на Петя е екологично чист, след пране не замърсява почвата, както праха за пране и даже служи за наторяване.
Взимам дървесна пепел от печката с една лопатка и я пресипвам в стара (може ръждясала) тенджера. Заливам с вода. С цедка почиствам всички въглени, което е лесно, защото те изплуват отгоре. Може с пръчица да се разбърка. Слагам го на печката да заври. Като заври може да се махне от огъня. Даже само да се нагрее и вече препарата ще е готов.

Отгоре се образува чиста прозрачна течност. Внимателно я изливам и използвам в бита. Утайката може да се залее още 4-5 пъти, като всеки път течността ще бъде все по-слаба. 

Обикновено за миене на главата взимам от 4-тия, 5-тия път. Първата - най-силна течност използвам за разтваряне на нещо много замърсено (идеално измива омазнени тигани например). Използвам я за дезинфекция на местата, където се готви и яде. Идеално пере, по-добре от най-добрите прахове. Идеално мие пода (добавя се малко във водата за миене и пране). В концентриран вид изливам малко на петно от какъвто и да е произход, чакам малко и измивам.

Внимание!!! Препарата е много силен и трябва да се разрежда с вода! Не трябва да се пипа с ръце в концентриран вид!

За миене на глава може да се разрежда с отвара от различни растения, коприва например. 
Използвам го и за премахване на всички неприятни миризми. например с него почиствам тоалетната. 
Няма цвят (малко сивее), няма миризма, течно е като водата, не се пени, освен ако не се смеси с мазнина (но от слънчогледовото олио не става пяна, за правене на сапун трябва да се използват други мазнини). 

Автор и снимки: Петя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...